Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Domowy keczup 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy keczup idealnie zastąpi ten ze sklepu.

Domowy keczup 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy keczup 2

 

Sposób przygotowania:

Domowy keczup 2
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Cebule obieramy z łupinek i kroimy. Ząbki czosnku po obraniu kroimy na pół. Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do garnka i dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy ziele i liście laurowe i gotujemy przez 40 minut, następnie przecieramy przez sito lub ponownie miksujemy blenderem, wyjmując wcześniej liście i ziela. Ponownie wstawiamy, zagotowujemy, dodajemy bazylię, ocet, cukier, sól i redukujemy ilość keczupu tak, żeby miał odpowiednią gęstość. Następnie przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut. Odstawiamy do góry dnem.
Domowy keczup 2
Czosnek oczyszczamy, a następnie kroimy.
Domowy keczup 2
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy.
Domowy keczup 2
Cebulę obieramy z łupinek i kroimy na pół.
Domowy keczup 2
Pomidory sparzamy, pozbawiamy skórki i kroimy.