Sposób przygotowania:
Keczup domowej produkcji
Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki, następnie przełożyć do garnka, przykryć i rozgotować. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez przecierak. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju do cebuli dodać starte na grubej tarce jabłka, marchew, seler i pietruszkę, całość przesmażyć razem jeszcze kilka minut w trakcie trzeba mieszać, aby się nie przypaliło.
Do dużego garnka przelać przetarte pomidory, dodać podsmażone warzywa, czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, do garnka dosypać cukier, bazylię, chili oraz sól.
Garnek ustawić na niezbyt dużym palniku i gotować około 2 godzin po tym czasie zmiksować na gładki " mus". Zmiksowana masa już była gęsta choć ja jeszcze trzymałam na bardzo małym palniku około 1 godziny w trakcie dodając ocet, gałkę i cynamon.Gorący i gęsty keczup przelać do małych słoiczków i odstawić do wystudzenia. Mi taka ilość przypraw wystarczyła, ale zawsze można doprawić na swój smak.
Do dużego garnka przelać przetarte pomidory, dodać podsmażone warzywa, czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, do garnka dosypać cukier, bazylię, chili oraz sól.
Garnek ustawić na niezbyt dużym palniku i gotować około 2 godzin po tym czasie zmiksować na gładki " mus". Zmiksowana masa już była gęsta choć ja jeszcze trzymałam na bardzo małym palniku około 1 godziny w trakcie dodając ocet, gałkę i cynamon.Gorący i gęsty keczup przelać do małych słoiczków i odstawić do wystudzenia. Mi taka ilość przypraw wystarczyła, ale zawsze można doprawić na swój smak.
2milutka
iziona
Ja robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni.
zbysiowa
edytaha
iziona
Jeśli robiłaś to wiesz, że warto sie potrudzić przy robieniu
edytaha
:)
jaNina
w tym roku raczej nie będzie takiej sytuacji.