Sposób przygotowania:
Domowy ketchup
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na ćwiartki, wrzucić do garnka odpornego na przypalanie wlać 0,5 szkl wody i gotować do momentu aż się porządnie rozgotują. Cebulę obrać dość drobno pokroić wsadzić do osobnego garnka podlać 1 szkl wody i gotować do momentu rozgotowania. Ostudzić i pomidory i cebule. Po wystudzeniu pomidory przetrzeć przez sitko. Cebulę zmiksować porządnie i również przetrzeć przez sitko. Połączyć cebulę z pomidorami i gotować na wolnym ogniu dość często mieszając po chwili zagotować ocet z goździkami chwilkę niech sobie razem posiedzą a następnie odcedzić ocet i wlać go do ketchupu bez goździków. Dodać resztę składników i gotować do momentu uzyskania konsystencji ketchupu doprawiać jeszcze do smaku . Rozlać do małych słoiczków i zapasteryzować
caroline1983
Kamila280
Nie cebuli jest dobra ilość, Można gotować razem tylko wtedy ciężej się przeciera i zostaje więcej odpadów .
Kamila280
Można dać mniej goździków, Zależy co kto lubi :)