Sposób przygotowania:
Domowy kopiec kretaCIASTO
Do miski wbić jajka i ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane przez sito suche składniki i dodać mleko i olej. Całość dokładnie zmiksować.
ETAP 2:
Ciasto wylać na tortownicę wysmarowanej margaryną o średnicy ok. 24 cm.
ETAP 3:
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 minut.
ETAP 4:
Ostudzić i wyskrobać w cieście dziurkę na ok. pół centymetra ok. 1 cm od brzegu.
MASA ŚMIETANKOWA
Śmietanę ubić i dodać do niej wszystkie sypkie składniki.
JABŁKA
Jabłka pozbawić skórek, zetrzeć na tarce, a następnie włożyć do garnka, dodać cukier i galaretkę w proszku i lekko podgrzać. Jabłka wyłożyć na placek, na który wcześniej należy wyłożyć odrobinę masy (żeby jabłka się dobrze przyrobiły do ciasta)
UŁOŻENIE
Na ciasto wyłożyć masę, tworząc kopczyk, a następnie pokruszyć ciastem, które wyskrobaliśmy wcześniej z ciasta.Udekorować.