gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Domowy kopiec kreta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tak jakoś mnie naszło na zrobienie tego ciasta. Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych, przy czym zamieniłam np. owoce. Akurat sezon na jabłka, więc kopiec z jabłkami też może być. Jest naprawdę smaczny.

Domowy kopiec kreta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy kopiec kreta

CIASTO KAKAOWE

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan fix
  • 1 opakowanie masy śmietankowej w proszku (do utwardzenia)
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 3 jabłka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Domowy kopiec kreta

CIASTO

Domowy kopiec kreta
Na sam początek należy przygotować masę na ciasto.

Do miski wbić jajka i ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane przez sito suche składniki i dodać mleko i olej. Całość dokładnie zmiksować.

ETAP 2:

Domowy kopiec kreta
Następnie przygotowaną masę przelewamy do tortownicy

Ciasto wylać na tortownicę wysmarowanej margaryną o średnicy ok. 24 cm.

ETAP 3:

Domowy kopiec kreta
Na koniec włożyć do piekarnika i piec do suchego patyczka.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 minut.

ETAP 4:

Domowy kopiec kreta
Następnie z ciasta należy wyskrobać dziurkę.

Ostudzić i wyskrobać w cieście dziurkę na ok. pół centymetra ok. 1 cm od brzegu.

MASA ŚMIETANKOWA

Domowy kopiec kreta
Przygotować masę.

Śmietanę ubić i dodać do niej wszystkie sypkie składniki.

JABŁKA

Domowy kopiec kreta
Wyłożyć jabłka.

Jabłka pozbawić skórek, zetrzeć na tarce, a następnie włożyć do garnka, dodać cukier i galaretkę w proszku i lekko podgrzać. Jabłka wyłożyć na placek, na który wcześniej należy wyłożyć odrobinę masy (żeby jabłka się dobrze przyrobiły do ciasta)

UŁOŻENIE

Domowy kopiec kreta
Przygotować kopczyk.

Na ciasto wyłożyć masę, tworząc kopczyk, a następnie pokruszyć ciastem, które wyskrobaliśmy wcześniej z ciasta.Udekorować.