Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Domowy kopiec kreta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jestem przeciwniczką wszelkich ciast, które są zapakowane w pudełka - dostajemy po prostu gotową chemiczną mieszankę. Stąd też narodził się pomysł upieczenia domowego kopca kreta.

Domowy kopiec kreta

Składniki:

Domowy kopiec kreta

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (340g)
  • 1 szklanka cukru (220g)
  • 1 szklana mleka (250ml)
  • 1 szklanka oleju (210 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 3 duże banany lub 5 mniejszych

Sposób przygotowania:

Domowy kopiec kreta

Przygotowanie biszkoptu:

Całe jajka wbić do miski, ubić z cukrem. W osobnej misce wymieszać pozostałe suche składniki i dodawać je do masy jajecznej na przemian z olejem i mlekiem.

Przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu wydrążyć w biszkopcie dziurę tak, aby boki zostały w stanie nie naruszonym.

Masa śmietanowa:

Czekoladę zetrzeć na tarce, bądź pokroić bardzo drobno. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i posiekaną czekoladę.

Przełożenie:

Biszkopt z ' dziurą ' - odrobina masy śmietanowej - banany pokrojone w plasterki - reszta masy śmietanowej - biszkopt (pozostałości z wydrążenia, roztarte w ręce na drobne okruszki).

Tagi:

ciasto