SUPERPRZEPIS

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem

  • 5
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
  • KALORIE: 130
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem

Taki domowy wyrób to rewelacyjna przekąska oraz dodatek do pieczywa. Zwróćcie uwagę na oznakowanie butelek (umieszczone jest na spodzie), ponieważ niektóre plastiki pod wpływem wysokiej temperatury mogą wytwarzać szkodliwe związki.

Składniki:

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem

 

  • 800 g mięsa z ćwiartek z kurczaka (już obranego, bez kości; około 3 duże ćwiartki)
  • 1 puszka marchewki z groszkiem
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 ostrej papryki w proszku
  • 4 łyżki żelatyny (płaskie)
  • 1 szklanka wody

Dodatkowo:

  • 2 słoiki (o łącznej pojemności 1 litra) lub 2 butelki plastikowe (tu 1 oraz 1,5 litrowa)
  • 2 woreczki foliowe

Sposób przygotowania:

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem

Mięso:

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem
Mięso można doprawić według własnych preferencji smakowych.

Mięso z kurczaka pozbawione kości należy pokroić w kostkę, a następnie porządnie wymieszać z przyprawami, marchewką z groszkiem, żelatyną oraz wodą.

Butelki:

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem
Należy wybrać butelki, które można poddawać działaniu wysokiej temperatury.

Butelki należy uciąć na 3/4 ich wysokości,

Napełnianie farszem:

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem
Należy użyć woreczków przeznaczonych do żywności i mogących być poddanym działaniu wysokiej temperatury.

W butelki włożyć woreczki, które należy wypełnić farszem - zostawiając 10 centymetrów od końca (to będzie miejsce na galaretkę).
Następnie woreczki zawiązać w taki sposób, aby w butelce pozostało miejsce, gdyż w trakcie gotowania plastik może się skurczyć.
(Zamiast butelek mięso można gotować w słoikach.)

Gotowanie:

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem
Całość należy gotować na niewielkim ogniu.

Kurczaka należy gotować przez 1 godzinę na niewielkim ogniu.

Studzenie:

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem
Wędlinę najlepiej kroić w grubsze plastry.

Ugotowane mięso należy wyjąć z garnka, ostudzić i włożyć do lodówki, aby galaretka zastygła.

Po tym czasie butelki przeciąć i wyjąć zastygniętą wędlinę.