WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1599]

Domowy makaron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy makaron to pyszny dodatek do zupy lub podstawa samodzielnego dania. Są różne przepisy na makaron, ten zawiera jedno jajko i dla mnie jest idealny.

Domowy makaron Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy makaron

 

  • 1 szkl mąki + do podsypywania
  • 1 jajo
  • kilka łyżek mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Domowy makaron

ETAP 1:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wbić jajko, wlać mleko, dodać sól. Wszystko zagnieść na jednolite elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką gdyby się kleiło.

Ciasto pokroić na krążki i każdy rozwałkować na cienki placek. Rozwałkowane placki układać na bawełnianym ręczniku kuchennym by odpoczęły kilkanaście minut. Po tym czasie ułożyć placki jeden na drugim przesypując je mąką żeby się nie skleiły. Placki pokroić na pasy a następnie każdy pas kroić na kluseczki.

Kluski rozkładać na stolnicy żeby się nie posklejały.

Gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut od wypłynięcia. Wykładać łyżką cedzakową.

Domowy makaron
Makaron jajeczny przed ugotowaniem po pokrojeniu