Sposób przygotowania:
Domowy makaron garganelli z pomidorami i cukiniąEtap:1
Zacznij od przygotowania sosu:
Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i dodaj do niego kuleczki wykrojone z cukinii. Kiedy cukinia zmięknie dodaj do niej sparzone i obrane pomidory, gotowy sos dopraw solą i pieprzem.
Z żółtek, wody, soli i mąki zarób gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno być zbyt klejące), gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na kilka minut żeby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części(tak aby lepiej nam było z nim później pracować), z każdej porcji rozwałkuj cienki placek. Tak rozwałkowane ciasto podziel na czterocentymetrowe kwadraty.
Etap:2
Produkcję makaronu zacznij od zawinięcia kwadracika z ciasta na drewnianej pałeczce, zaczynając od jednego z rogów kwadratu.
Etap:3
Miejsce łączenia się rogów lekko dociśnij przyciskając pałeczkę do blatu stolnicy. Gotowy makaron delikatnie zsuń z pałeczki.
Etap:4
Makaron garganelli rzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj aż do wypłynięcia, podawaj z sosem pomidorowym i parmezanem.