Sposób przygotowania:
Domowy rosół wołowy na bogato
Mięso wołowe zalewam 2 litrami wody i gotuję 1,5 godziny. Ważne, żeby nie gotowało się w 100 stopniach (bulgocącej wodzie) bo nazbierają się szumowiny, które są nieestetyczne. Gotujemy mniej więcej w 80 stopniach. Po tym czasie dodaję warzywa: marchewkę pokrojoną w grube krążki, pietruszkę dzielę na 4 części, ćwiartkę selera, por. Dodaję także liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach i gotuję do miękkości wszystkich składników. Wrzucam kostkę rosołową. Najlepiej jeśli mięso się już rozpada od gotowania :) wtedy mamy pewność że wszystkie wartościowe składniki przeszły do wywaru. Pod koniec przyprawiam łyżką wegety i pieprzem, wrzucam 3/4 całej natki pietruszki, a resztę siekam i dodaję już na talerz.