Sposób przygotowania:
Domowy salcesonik
Przygotowujemy plastikowe butelki po napojach lub plastikowe kubki. Marchewki obieramy z łupiny . Golonki wieprzowe myjemy i wstawiamy do garnka z wodą . Gotujemy z dodatkiem kulek pieprzu i listkami ziela angielskiego. Po około 1,5 godziny dodajemy obrane marchewki . Gotujemy dalej ,dodajemy sól do smaku. Kiedy mięso będzie miękkie wyciągamy je i odstawiamy do wystygnięcia. Marchewki tez wyciągamy i ścieramy na tarce duże oczka. Zimne mięso obieramy od kości i dość drobno siekamy. Rosół z gotowania mięsa przelewamy przez sitko. Do czystego już rosołu dodajemy posiekane mięso i marchewkę. Rozrabiamy żelatynę według przepisu i dodajemy do zagotowanego rosołu z mięsem. Doprawiamy sosem sojowym. Lekko przestygnięte wlewamy do plastikowych kubeczków lub do plastykowych butelek. Które zakręcamy i odstawimy do wystygnięcia. Kiedy zrobi się galareta rozcinamy butelkę i mamy fajny galat do krojenia. Dobrze smakuje polany octem winnym.