Sposób przygotowania:
Salceson Eli
Łeb i ozorki gotować do miękkości z zielem angielskim,liściem laurowym i kucharkiem.Wyjąć i ostudzić.Ozorki obrać ze skóry i pokroić na grube półplastry.Z łba wyjąć mięso.Do pokrojonego mięsa dodać ozorki,sól,pieprz,przeciśnięty przez praskę czosnek.W gorącym wywarze(1i1/2 szklanki)rozpuścić żelatynę,przestudzić,wlać do reszty składnikówi dokładnie wymieszać.Włożyć do woreczka,do szynkowara,dokładnie ugnieść,zawiązać woreczek,przycisnąć sprężyną,zakręcić i włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Gdy ktoś nie ma szynkowara,może salceson włożyć ściśle do mocnego woreczka(przeznaczonego do żywności),zawiązać,położyć na deseczce,przykryć drugą deseczką,obciążyć i włożyć do lodówki.
Gdy ktoś nie ma szynkowara,może salceson włożyć ściśle do mocnego woreczka(przeznaczonego do żywności),zawiązać,położyć na deseczce,przykryć drugą deseczką,obciążyć i włożyć do lodówki.