eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Salceson Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny domowy wyrób podrobowy.

Salceson Eli

Składniki:

Salceson Eli

 

  • 1 łeb świński
  • 4 ozorki wieprzowe
  • kucharek,sól pieprz
  • ziele angielskie,liście laurowe
  • czosnek(według gustu)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1i1/2 szklanki gorącego wywaru z ozorków

Sposób przygotowania:

Salceson Eli
Łeb i ozorki gotować do miękkości z zielem angielskim,liściem laurowym i kucharkiem.Wyjąć i ostudzić.Ozorki obrać ze skóry i pokroić na grube półplastry.Z łba wyjąć mięso.Do pokrojonego mięsa dodać ozorki,sól,pieprz,przeciśnięty przez praskę czosnek.W gorącym wywarze(1i1/2 szklanki)rozpuścić żelatynę,przestudzić,wlać do reszty składnikówi dokładnie wymieszać.Włożyć do woreczka,do szynkowara,dokładnie ugnieść,zawiązać woreczek,przycisnąć sprężyną,zakręcić i włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Gdy ktoś nie ma szynkowara,może salceson włożyć ściśle do mocnego woreczka(przeznaczonego do żywności),zawiązać,położyć na deseczce,przykryć drugą deseczką,obciążyć i włożyć do lodówki.