Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Domowy schab dojrzewający

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Domowa wędlina. Pyszny, delikatny schab rozpływający się w ustach. Wyrób mało pracochłonny, ale wymagający cierpliwości. Robi się długo, ale szybko znika z talerza.

Domowy schab dojrzewający

Składniki:

Domowy schab dojrzewający

 

  • 1 kg schabu bez kości, ważne by był wąski
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki tłuszczu
  • przyprawy:
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki młotkowanego pieprzu kolorowego
  • 2 łyżki przyprawy grill

Sposób przygotowania:

Domowy schab dojrzewający
Mięso umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na talerzyk wsypać odmierzoną ilość cukru. Mięso dokładnie w nim "wytarzać" (można też wetrzeć). Ułożyć w pojemniku. Odlewać wydzielający się płyn.

Po 2 dniach taką samą czynność wykonać z solą. Ponownie odstawić na 2 doby do lodówki.

Wyjąć, umyć, osuszyć i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem roztartym z pozostałymi przyprawami. Włożyć do rajstopy (ja użyłam podkolanówki, chyba jest lepsza), zawiązać i powiesić na 6 dni w przewiewnym miejscu.