Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Suszony schab na włoską nutę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Do zrobienia swojego suszonego schabu natchnął mnie przepis z bloga straga.pl Postanowiłam więc pójść za ciosem i przygotować swoją własną wersję. I powiem jedno REWELACJA

Suszony schab na włoską nutę

Składniki:

Suszony schab na włoską nutę

 

  • 1 – 1,5 kg schabu
  • Sól
  • Cukier
  • ½ opakowania suszonej cebuli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • ½ opakowania oregano

 

Sposób przygotowania:

Suszony schab na włoską nutę
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Osuszony schab nacieramy dokładnie solą , przekładamy do miski lub keksówki i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach z miski wylewamy wodę, która wyciekła z mięsa, schab płuczemy z nadmiaru soli, osuszamy i obtaczamy dokładnie w cukrze, po czym wkładamy go z powrotem do lodówki na 24 godziny. Ponownie odlewamy nadmiar wody, jeśli jest taka konieczność tzn. jeśli nadal z mięsa wychodzi dużo wody czynności powtarzamy ( ja łącznie otaczałam mięso 2 razy w Oli i 2 razy w cukrze).Jeśli jednak wody w mięsie prawie już nie ma obtaczamy je w mieszance przygotowanej z suszonej cebuli i pomidorów, papryk i oregano. Tak przyprawione mięso wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do podkolanówki, zawiązujemy ją dokładnie i mięso wieszamy w przewiewnym suchym miejscu na okres około 2 tygodni. Po tym okresie mięso będzie gotowe do konsumpcji

Tagi:

schab