Sposób przygotowania:
Suszony schab na włoską nutę
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Osuszony schab nacieramy dokładnie solą , przekładamy do miski lub keksówki i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach z miski wylewamy wodę, która wyciekła z mięsa, schab płuczemy z nadmiaru soli, osuszamy i obtaczamy dokładnie w cukrze, po czym wkładamy go z powrotem do lodówki na 24 godziny. Ponownie odlewamy nadmiar wody, jeśli jest taka konieczność tzn. jeśli nadal z mięsa wychodzi dużo wody czynności powtarzamy ( ja łącznie otaczałam mięso 2 razy w Oli i 2 razy w cukrze).Jeśli jednak wody w mięsie prawie już nie ma obtaczamy je w mieszance przygotowanej z suszonej cebuli i pomidorów, papryk i oregano. Tak przyprawione mięso wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do podkolanówki, zawiązujemy ją dokładnie i mięso wieszamy w przewiewnym suchym miejscu na okres około 2 tygodni. Po tym okresie mięso będzie gotowe do konsumpcji
marietta
demisec