aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Domowy schab pieczony

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tak przygotowany schab będzie nie tylko wspaniałym składnikiem obiadu, ale również świetnie sprawdzi się jako wędlina na kanapce.

Domowy schab pieczony

Składniki:

Domowy schab pieczony

Solanka

  • Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 6 szklanek wody
  • 4 łyżki soli

Marynata:

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek, pieprz

Sposób przygotowania:

Domowy schab pieczony

Solanka

Domowy schab pieczony

Mięso oczyść, delikatnie osusz i ponakłuwaj drewnianym patyczkiem. W dużej, najlepiej szklanej misce wymieszaj wodę z solą, a następnie zanurz w niej całe mięso. Całość przykryj folią i wstaw do lodówki na ok 3 godz.

Marynata

Domowy schab pieczony

W osobnej misce wymieszaj składniki marynaty (czosnek przepuść przez praskę) wymoczone mięso wyciągnij z wody, przełóż do marynaty i dokładnie natrzyj nią mięso. Następnie odstaw do lodówki na kolejne 2 godz.

Przed włożeniem mięsa do piekarnika, podsmaż je na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony przez ok 1 min. następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 C przez ok. 1,5 godz. co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
Po upieczeni przykryj mięso folią i odstaw do wystygnięcia.