Sposób przygotowania:
Domowy smalec z cebulką i jabłkiem
Słoninę pokroiłam w drobną kostkę, przełożyłam do rondelka i postawiłam na bardzo małym gazie. Co jakiś czas mieszałam. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Jabłko umyłam, obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i również pokroiłam w drobną kosteczkę. Kiedy tłuszcz się wytopił, a kawałki słoniny stały się szkliste i lekko rumiane, dołożyłam cebulę i jabłko. Na bardzo wolnym ogniu smażyłam do momentu, aż cebula i jabłuszko były tak miękkie, że aż dały się rozetrzeć. Wyłączyłam gaz, dosypałam sporo majeranku, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Przelałam do kamionkowego naczynia i odstawiłam do zastygnięcia.
kołczu
edytaha
Dziękuję i zapraszam na degustację :) Ogórki kiszone też własnej roboty :)
gosiczek821
edytaha
Dziękuję Gosiczku :)
zewa
2milutka
hmn z ja z jabłkiem też nie jadłam...Ciekawa jestem smaku ..tylko czy przez to jabłko szybciej nie skiśnie smalec...? Ja daję do niego cienką zmieloną kiełbaskę też świetny jest ...
edytaha
Jabłko daje troszkę słodyczy. Na pewno nie może stać tak długo jak smalec bez dodatków, ale ja robię niewielką ilość na raz i nie ma szans długo postać :)
edytaha
Ewciu, dla mojego męża każda ugotowana przeze mnie nowość to kosmos, ale próbuje i przekonuje się :)
dża
gosia56
edytaha
Gosiu, wszystko zależy od tego, co kto lubi :) A powiedz co rozumiesz przez "tradycyjny smalec"?