katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Boczek z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Boczek na zimno jest smacznym dodatkiem do pieczywa. Kanapki z takim mięskiem smakują bardzo dobrze.

Boczek z pieczarkami

Składniki:

Boczek z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Boczek z pieczarkami
Mięso myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso a następnie dość obficie oprószamy pieprzem i solą.

Przekładamy mięso do naczynia, zakrywamy i odstawiamy do lodówki na ok 3 godz (można na dłużej). Pieczarki obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię żeby odparować. Oprószamy solą, dodajemy troszkę masła i podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną cebulę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku.

Przygotowany farsz rozkładamy na boczku i kładziemy pokrojone na ćwiartki ogórki. Zwijamy ciasno i zawinięciem do dołu kładziemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy ok 80 min w 190 stopniach polewając wytwarzającym się sosem.  

Tagi:

mięso boczek