Sposób przygotowania:
Domowy smalec z jabłkiem
Słoninę bez skóry kroimy na małe kawałki i skręcamy przez maszynkę o grubych oczkach,wrzucamy do garnka z grubym dnem i cały czas mieszajac wytapiamy,następnie gdy będą już malutkie skwareczki dodajemy mięso mielone i posiekaną drobniutko cebulkę ,całość razem smażymy na wolniutkim ogniu ,dodajemy w między czasie skręconą przez maszynkę obraną ze skórki kiełbasę . Gdy wszystko po 15-20 minutach zacznie apetycznie wygladać -mięso będzie zeskwarzone dodajemy obrane i starte na tarce jabłka i dusimy jeszcze około 10 minut aż jabłka w smalcu stana się szkliste.Odstawiamy z ognia, przestudzamy lekko i rozlewamy do pojemników,schładzamy w temp pokojowej a potem wstawiamy do lodówki.Może tam stać do 14 dni. Smacznego!