SUPERPRZEPIS

Domowy smalec ze śliwką

  • 3
  • przejs
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Domowy smalec ze śliwką Więcej zdjęć (2)

Bomba cholesterolowa, ale zjadana z umiarem, od czasu do czasu, nie powinna nam zaszkodzić. Ja uwielbiam!

Składniki:

Domowy smalec ze śliwką

 

Sposób przygotowania:

Domowy smalec ze śliwką
Słoninę możemy przepuścić przez maszynkę do mięsa, lub bardzo drobno pokroić w kostkę (co ja preferuję:)) Wrzucamy pokrojoną słoninę do garnka i gotujemy na małym ogniu, tak by wytapiał się powolutku tłuszcz, od czasu do czasu mieszając. Gdy zauważymy, że skwarki zaczęły się rumienić, kroimy cebulę (w kostkę) i śliwki( na cienkie paseczki). Wkładamy je oraz majeranek do garnka ze słoniną, najlepiej partiami, tak aby tłuszcz nam nie zaczął kipieć. Mieszamy. Kiedy cebula się zezłoci, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy sól i pieprz do smaku i przelewamy smalec do naczynia w którym zamierzamy go przechowywać. Odstawiamy do ostygnięcia. Od czasu do czasu zaglądamy do smalcu i mieszamy go, aby wszystkie dodatki nie opadły na dno. Ostygnięty smalec wstawiamy do lodówki, aby stężał. Zjadamy ze świeżym chlebem :)
Domowy smalec ze śliwką
Mnie najlepiej smakuje ze świeżym ciemnym chlebem.

Tagi:

śliwki