agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Domowy snikers

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rewelacyjne ciasto snickers- moje ciasto

Domowy snikers

Składniki:

Domowy snikers

 

  • jajka 6 szt
  • mąka 3 szklanki
  • cukier 1 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • śmietana kwaśna 3 łyżki
  • margaryna 1 kostka
  • dżem truskawkowy 1 szt
  • orzechy włoskie 1 szklanka
  • krem karpatka 1 opak
  • sól 1 szczypta
  • cukier puder 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Domowy snikers
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, dodać cukier, śmietanę kwaśną, żółtka oddzielić od białek i dodać same żółtka. Zagnieść ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji, ciasto powinno odchodzić od rąk. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę wcześniej zawijając je w folię aluminiową. Wyjąć ciasto i podzielić na połowę. Wyłożyć obie części do dwóch blaszek wyścielonych papierem do pieczenia lub natłuszczonych blach masłem. Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli oraz z cukrem pudrem i na jedną część ciasta wyłożyć ubitą pianę z białek i piec w temp około 180-200 stopni C przez około 40-50 minut. Wyjąć obie blaszki i ostudzić. Obie części ciasta z dwóch blaszek wysmarować dżemem truskawkowym może być również dżem z innych owoców ( z jednej strony). Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi stronę wysmarowaną dżemem. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotowujemy masę gotową do karpatki. Kładziemy jedną część ciasta na górze powinien być dżem i orzechy, następnie smarujemy ciasto masą i przykrywamy drugą częścią ciasta( drugim plackiem posmarowanym również dżemem i posypanym orzechami od spodu, z wierzchu powinna być piana z białek). Ciasto należy schłodzić przed podaniem, można również po wierzchu zrobić wzory z czekolady.

Tagi:

jajko jajka