Sposób przygotowania:
Domowy snikers
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, dodać cukier, śmietanę kwaśną, żółtka oddzielić od białek i dodać same żółtka. Zagnieść ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji, ciasto powinno odchodzić od rąk. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę wcześniej zawijając je w folię aluminiową. Wyjąć ciasto i podzielić na połowę. Wyłożyć obie części do dwóch blaszek wyścielonych papierem do pieczenia lub natłuszczonych blach masłem. Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli oraz z cukrem pudrem i na jedną część ciasta wyłożyć ubitą pianę z białek i piec w temp około 180-200 stopni C przez około 40-50 minut. Wyjąć obie blaszki i ostudzić. Obie części ciasta z dwóch blaszek wysmarować dżemem truskawkowym może być również dżem z innych owoców ( z jednej strony). Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi stronę wysmarowaną dżemem. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotowujemy masę gotową do karpatki. Kładziemy jedną część ciasta na górze powinien być dżem i orzechy, następnie smarujemy ciasto masą i przykrywamy drugą częścią ciasta( drugim plackiem posmarowanym również dżemem i posypanym orzechami od spodu, z wierzchu powinna być piana z białek). Ciasto należy schłodzić przed podaniem, można również po wierzchu zrobić wzory z czekolady.