Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Dorada marynowana na żółto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rybka, która swój zawdzięcza swój smak i wygląd przepisowi wywodzącemu się z rejonu Kerala w Indiach, który to słynie z potraw z ryb właśnie a także z potraw z owoców morza.

Dorada marynowana na żółto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dorada marynowana na żółto

 

  • 4 dorady
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 papryczka chilli ( jeśli ktoś nie lubi ostrego proponuje zmniejszyć ilość papryczki)
  • 1 łyżeczka cuminu
  • 1 łyżeczka kolendry świeżej posiekanej

 

Sposób przygotowania:

Dorada marynowana na żółto
Doradę myjemy, osuszamy i nacinamy ostrym nożem każdą rybę. Z podanych składników przygotowujemy pastę miksując wszystkie składniki w malakserze. Tak przygotowaną pastą nacieramy dokładnie każdą rybę i odstawiamy minimum na godzinę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Każdą doradę osuszamy ręcznikiem papierowym, starając się przy tym nie usunąć za dużo pasty. Rybę wkładamy na gorący tłuszcz i smażymy po 4-6 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy nadmiar oleju na ręcznikach papierowych. Doradę podajemy z cząstkami cytryny lub limonki.
Dorada marynowana na żółto
Etap 1 Dorada w trakcie smażenia na głębokim tłuszczu