gosiczek821

gosiczek821

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Pieczona Dorada

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Muszę przyznać że lepszej ryby nie jadłam, chociaż uwielbiam prawie wszystkie, ta jest wyjątkowa.

Pieczona Dorada Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona Dorada

 

  • 2 ryby dorada
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 łyżeczki soli ziołowej
  • 1 cytryna
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • oliwa
  • 6 ząbków czosnku
  • masło

Sposób przygotowania:

Pieczona Dorada
Rybę patroszymy nie odcinamy głowy.Nacinamy skórę w kratkę z obu stron.W środek sypiemy po łyżeczce soli ziołowej,pieprzu wkładamy po gałązce selera po pół cebuli pokrojonej na plastry i po dwa ząbki czosnku pokrojone na plasterki.Ryby układamy na blasze ,wierzch ryby nacieramy solą ziołową (po łyżeczce na rybę)pieprzem,posypujemy tymiankiem i polewamy wyciśniętym sokiem z połowy cytryny .strugamy kilka plasterków masła i kroimy resztę czosnku(ale nie obierając go)wszystko skrapiamy oliwą,układamy plastry cytryny i co tylko chcemy,u mnie pomidory i cukinia.Zapiekać w piekarniku przez 0,5 godziny w 200 st.C
Pieczona Dorada
wiadomo że ryby są zdrowe
Pieczona Dorada
położyć ryby na blasze i przyżądzić według przepisu

Tagi:

ryba ryby