Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z warzywami i wędliną
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Marchewkę obieramy i myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy razem z makaronem do gotującej się wody, gotujemy przez 5 minut. Przelewamy na cedzak i odsączamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Wędlinę kroimy w plasterki, a następnie na pół.
Pokrojone składniki przesmażamy na oleju przez kilka minut.
Śmietankę mieszamy razem z jajkami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Do miski wkładamy odcedzony makaron z marchewką, przesmażone warzywa z wędliną, tarty ser i przyprawy.
Śmietankę mieszamy razem z jajkami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Do miski wkładamy odcedzony makaron z marchewką, przesmażone warzywa z wędliną, tarty ser i przyprawy.
Mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia, lekko ugniatamy łyżką. Przelewamy śmietankę wymieszaną z jajkami i posypujemy startym serem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Zdejmujemy folię i dopiekamy przez kolejne 5 minut.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Zdejmujemy folię i dopiekamy przez kolejne 5 minut.
SylaUla
kuchenny świat