Dorsz duszony z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rybę podzielić na niewielkie kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Czosnek rozetrzeć, cebulę pokroić w plastry. Dno naczyn

Dorsz duszony z ziemniakami

Składniki:

Dorsz duszony z ziemniakami

 

  • 30 dag dorsza
  • 30 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Olej lub oliwa do duszenia

Sposób przygotowania:

Dorsz duszony z ziemniakami
Rybę podzielić na niewielkie kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Czosnek rozetrzeć, cebulę pokroić w plastry. Dno naczynia żaroodpornego posmarować tłuszczem, wyłożyć cebulą i czosnkiem. Następnie uformować warstwy z ziemniaków i ryby, po wierzchu posypać pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Zalać oliwą lub olejem, przykryć i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika. Dusić około godziny, pilnując, by składniki nie przywarły do dna. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej z sałatką ze świeżych warzyw.