Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Dorsz gotowany bez wody, soli i tłuszczu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie z dorsza dla nadciśnieniowców

Dorsz gotowany bez wody, soli i tłuszczu

Składniki:

Dorsz gotowany bez wody, soli i tłuszczu

 

  • Na 4 porcje:
  • 4 filety z dorsza (4x 100 g)
  • 2 łyżeczki (10 g) octu z białego wina
  • 2 marchewki (200 g), pokrojone w plasterki
  • 4 gałązki świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Dorsz gotowany bez wody, soli i tłuszczu

Umyte i osuszone filety z dorsza, skrop octem z białego wina i odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij dorsza z lodówki, ułóż filety w naczyniu do gotowania bez wody, soli i tłuszczu i na każdy filet połóż kilka plasterków marchewki. Gotuj aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana.


94 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.

Tagi:

dorsz