Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Dorsz w cieście francuskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba zapiekana w cieście francuskim, z serem i pieczarkami to danie, które powstaje szybko, a prezentuje się doskonale. Ja wykorzystałam dorsza, ale może go zastąpić też inna ryba.

Dorsz w cieście francuskim

Składniki:

Dorsz w cieście francuskim

 

  • filet z dorsza - ok. 400 g
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 25 dag pieczarek + łyżka masła do smażenia
  • mała cebula
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 5 łyżek ketchupu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście francuskim

ETAP 1:

Dorsz w cieście francuskim
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle

Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plasterki i wraz z cebulą smażymy na maśle . Pieczarki oprószamy solą i pieprzem .

ETAP 2:

Dorsz w cieście francuskim
Ciasto francuskie smarujemy ketchupem, układamy ser

Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem, układamy na nim plasterki sera...

ETAP 3:

Dorsz w cieście francuskim
Na pieczarki wykładamy kawałki ryby, np. dorsza

oraz pieczarki. Rybę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i układamy na pieczarkach .

ETAP 4:

Dorsz w cieście francuskim
Ciasto zwijamy i nacinamy. Wstawiamy do piekarnika

Ciasto zwijamy i nacinamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy 40 minut.