Sposób przygotowania:
Małe dorsze w z warzywami w pomidorach
Świeże małe dorsze oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności, odciąć ogonki i płetwy, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na dzwoneczki, w misce wymieszać z kucharkiem i pieprzem, zostawić na blacie. W tym czasie przygotować warzywa.
Marchew, seler obrać i zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy do warzyw lub na tarce grubsze oczka. Pory dobrze umyte pokroić drobno, olej rzepakowy rozgrzać w garnku, wsypać marchew seler, pory i smażyć z 10 minut na średnim ogniu, mieszać co jakiś czas.
Następnie wlać wody, dodać przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz mielony, ocet i gotować z 10 minut na średnim ogniu.
na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy, dzwoneczki dorsza obtaczać w mące pszennej i kłaść na patelnię. Z każdej strony smażyć na rumiano, odkładać do miski.
Na usmażone dzwoneczki wylać warzywa z sosem pomidorowym, wystudzone schować do lodówki na całą noc.
Marchew, seler obrać i zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy do warzyw lub na tarce grubsze oczka. Pory dobrze umyte pokroić drobno, olej rzepakowy rozgrzać w garnku, wsypać marchew seler, pory i smażyć z 10 minut na średnim ogniu, mieszać co jakiś czas.
Następnie wlać wody, dodać przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz mielony, ocet i gotować z 10 minut na średnim ogniu.
na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy, dzwoneczki dorsza obtaczać w mące pszennej i kłaść na patelnię. Z każdej strony smażyć na rumiano, odkładać do miski.
Na usmażone dzwoneczki wylać warzywa z sosem pomidorowym, wystudzone schować do lodówki na całą noc.
biedroneczki