Sposób przygotowania:
Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym
Świeże, duże filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę wymieszać z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, kawałki ryby obtaczać w panierce i kłaść na gorący olej na patelni, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać do miski.
Pomidory, paprykę, cebulę opłukać i obrać, pomidory ze skórką pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować. Cebulę pokroić drobno i na gorącym oleju podsmażyć na złocisto. Dodać pokrojoną drobno paprykę i smażyć z 5 minut, co jakiś czas zamieszać. Wlać zmiksowane pomidory, wodę, ocet, wsypać cukier, pieprz mielony, sól, czosnek niedźwiedzi i gotować z 3 minuty.
Od razu z patelni wylać wszystko na dorsza, zostawić po wystygnięciu w lodówce najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Mąkę wymieszać z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, kawałki ryby obtaczać w panierce i kłaść na gorący olej na patelni, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać do miski.
Pomidory, paprykę, cebulę opłukać i obrać, pomidory ze skórką pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować. Cebulę pokroić drobno i na gorącym oleju podsmażyć na złocisto. Dodać pokrojoną drobno paprykę i smażyć z 5 minut, co jakiś czas zamieszać. Wlać zmiksowane pomidory, wodę, ocet, wsypać cukier, pieprz mielony, sól, czosnek niedźwiedzi i gotować z 3 minuty.
Od razu z patelni wylać wszystko na dorsza, zostawić po wystygnięciu w lodówce najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.