ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym, idealne danie na zakąskę lub jako samodzielne danie do pieczywa.

Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym

 

  • dorsz czarny filety 3 sztuki duże,
  • pszenna 1/2 szklanki + tarta bułka 1/2 szklanki + kucharek 2 łyżki + pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
  • papryka 1 sztuka duża,
  • cebula 3 sztuki średnie,
  • pomidory dojrzałe 8 sztuk miękkie,
  • olej rzepakowy 8 łyżek,
  • cukier 3-4 łyżki,
  • sól 2-3 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • woda 2 szklanki,
  • ocet 10% 3-4 łyżki,
  • czosnek niedźwiedzi 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym
Świeże, duże filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.

Mąkę wymieszać z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, kawałki ryby obtaczać w panierce i kłaść na gorący olej na patelni, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać do miski.

Pomidory, paprykę, cebulę opłukać i obrać, pomidory ze skórką pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować. Cebulę pokroić drobno i na gorącym oleju podsmażyć na złocisto. Dodać pokrojoną drobno paprykę i smażyć z 5 minut, co jakiś czas zamieszać. Wlać zmiksowane pomidory, wodę, ocet, wsypać cukier, pieprz mielony, sól, czosnek niedźwiedzi i gotować z 3 minuty.

Od razu z patelni wylać wszystko na dorsza, zostawić po wystygnięciu w lodówce najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym
Najlepiej filety pokroić na mniejsze kawałki.
Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym
Cebulę i [paprykę drobno pokroić przed smażeniem.
Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym
Pomidory ze skórką zmiksować w rozdrabniaczu.
Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym
Najlepiej zostawić w lodówce na całą noc przed jedzeniem.
Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym
Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym
Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym
Dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym

Tagi:

sosy dorsz dania