Sposób przygotowania:
Dorsz marynowany w cebuli
Umytą rybę osuszyć. Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z cytryny i szczypty pieprzu. Cebulę obrać i pokroić a pół plasterki. Obłożyć rybę i polać marynatą. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Usunąć cebulę. Filety dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić , posypać pieprzem . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i smażyć dorsza na rumiano na gorącym z obu stron. Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podałam z marynowanymi zielonymi pomidorami nadziewanymi kiszoną kapustą ( kupną ). * obkładam cebula bo dorsz ma dość intensywny zapach a jak poleży w takiej marynacie to ,, łagodnieje" ( podobnie robie z karpiem ze względu na jego mulisty smak)
2milutka