Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Dorsz marynowany w cebuli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dorsz to bardzo popularna ryba . Często robię po grecku rzadziej jako drugie danie .

Dorsz marynowany w cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz marynowany w cebuli

 

 

Sposób przygotowania:

Dorsz marynowany w cebuli
Umytą rybę osuszyć. Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z cytryny i szczypty pieprzu. Cebulę obrać i pokroić a pół plasterki. Obłożyć rybę i polać marynatą. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Usunąć cebulę. Filety dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić , posypać pieprzem . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i smażyć dorsza na rumiano na gorącym z obu stron. Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podałam z marynowanymi zielonymi pomidorami nadziewanymi kiszoną kapustą ( kupną ). * obkładam cebula bo dorsz ma dość intensywny zapach a jak poleży w takiej marynacie to ,, łagodnieje" ( podobnie robie z karpiem ze względu na jego mulisty smak)
Dorsz marynowany w cebuli
Zalać rybę marynatą i obłożyc pokrojona cebulą
Dorsz marynowany w cebuli
Wyjętą z marynaty rybe dobrze osuszyć kuchennymi recznikami
Dorsz marynowany w cebuli
Filety posolić -posypac pieprzem i oprószyć maką
Dorsz marynowany w cebuli
Usmażyc na rumiano na rozgrzanym oleju - ma być chrupka