Sposób przygotowania:
Dorsz w sosie warzywnym
Przygotowujemy składniki sosu. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę ,cebulę białą obieramy z łupiny kroimy w piórka, Na patelni na oleju ok 1 łyżki podsmażamy posiekaną cebulę dodajemy sproszkowany czosnek ,zioła prowansalskie,suszone pomidory .Podsmażamy . Dodajemy pokrojona paprykę . Mieszamy . Zalewamy przecierem pomidorowym . Mieszamy doprawiając pieprzem i solą do smaku .Na koniec dodajemy odcedzony groszek zielony i jeszcze raz mieszamy . Na osobnej patelni smażymy kawałki dorsza , wcześniej posolone i pokropione cytryną . Ja grillowałam rybę na patelni grillowej , ale można usmażyć na tłuszczu . Upieczonego dorsza przekładamy na patelnie z warzywami . Chwilę razem podgrzewamy i podajemy np z pieczywem lub z ryżem