paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Dorsz w sosie miętowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dorsz smażony na patelni grillowej bez panierki polany sosem miętowym ze świeżej mięty.

Dorsz w sosie miętowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz w sosie miętowym

 

  • Składniki:
  • 2-3 sztuki filet z dorsza
  • do smaku Przyprawa do ryb
  • 1-2 ząbki czosnek
  • 4 łyżki mięta świeża siekana
  • 3-4 łyżki śmietana 18 proc
  • 1 łyżka natka pietruszki posiekana
  • 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • imbir do smaku
  • 1-2 łyżki ser zółty starty

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie miętowym
Dorsza, opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na mniejsze porcje. Przyprawić do smaku przyprawą do ryby można również skropić sokiem z cytryny. Filety smażymy na patelni grillowej w samej przyprawie bez panierki. Sos: Do wysokiego naczynia włożyć listki mięty, posiekaną natkę pietruszki, ząbki czosnku. Dodajemy śmietanę, szczyptę imbiru oraz oliwę z oliwek. Całość zmiksować. Doprawiamy do smaku solą oraz imbirem jeśli jeszcze trzeba. Do sosu dodać 1 łyżkę startego żółtego sera i wymieszać. Kawałki usmażonego dorsza polać sosem miętowym.
Dorsz w sosie miętowym
Dorsza, opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na mniejsze porcje.
Dorsz w sosie miętowym
Sos: Do wysokiego naczynia włożyć listki mięty, posiekaną natkę pietruszki, ząbki czosnku. Dodajemy śmietanę, szczyptę imbiru oraz oliwę z oliwek. Całość zmiksować. Doprawiamy do smaku solą oraz imbirem jeśli jeszcze trzeba. Do sosu dodać 1 łyżkę startego żółtego sera i wymieszać. Kawałki usmażonego
Dorsz w sosie miętowym
Przyprawić do smaku przyprawą do ryby można również skropić sokiem z cytryny. Filety smażymy na patelni grillowej w samej przyprawie bez panierki.