kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 783]

Dorsz pieczony z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczony dorsz z dodatkiem papryki jest bardzo smaczny, kolorowy i zdrowy. Polecam na obiad do ziemniaków z ulubioną surówką.

Dorsz pieczony z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz pieczony z papryką

 

  • 650 gram filetu z dorsza
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • sok z cytryny
  • 4 gałązki pietruszki
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Dorsz pieczony z papryką
Dorsza myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Papryki myjemy i czyścimy, usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Rybę kroimy na 4 części i układamy na folii aluminiowej oraz skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem.

Następnie kolejno układamy : czosnek, cebulę, paprykę, gałązki pietruszki i ponownie posypujemy przyprawami. Rybę zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Następnie rybę wyjmujemy i rozcinany folię, zlewamy nadmiar płynu i wstawiamy ponownie do piekarnika. Dopiekamy jeszcze przez 5 minut.
Dorsz pieczony z papryką
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, paprykę w paseczki.
Dorsz pieczony z papryką
Dorsza posypujemy przyprawami, cebulą i czosnkiem.
Dorsz pieczony z papryką
Następnie układamy pokrojoną w paseczki żółtą paprykę.
Dorsz pieczony z papryką
Dodajemy czerwoną paprykę i gałązki pietruszki.

Tagi:

dorsz papryka