Sposób przygotowania:
Dorsz pieczony z papryką
Dorsza myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Papryki myjemy i czyścimy, usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Rybę kroimy na 4 części i układamy na folii aluminiowej oraz skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem.
Następnie kolejno układamy : czosnek, cebulę, paprykę, gałązki pietruszki i ponownie posypujemy przyprawami. Rybę zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Następnie rybę wyjmujemy i rozcinany folię, zlewamy nadmiar płynu i wstawiamy ponownie do piekarnika. Dopiekamy jeszcze przez 5 minut.
Następnie kolejno układamy : czosnek, cebulę, paprykę, gałązki pietruszki i ponownie posypujemy przyprawami. Rybę zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Następnie rybę wyjmujemy i rozcinany folię, zlewamy nadmiar płynu i wstawiamy ponownie do piekarnika. Dopiekamy jeszcze przez 5 minut.