eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam pasztet bez pieczenia ze smażonych wątróbek drobiowych z cebulką. Z dodatkiem czerwonej papryki i masła.

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką

Składniki:

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką

podroby

  • 450 g kurzych wątróbek

warzywa

  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką

przygotowanie składników

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką
Umytą i osuszoną paprykę pokroić w kosteczkę.

Paprykę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić w kosteczkę.

przygotowanie składników cd

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką
Z opłukanej i odsączonej wątróbki usunąć błony i tłuszcz.

Wątróbkę drobiową opłukać, odsączyć, usunąć błony i tłuszcz.

przygotowanie składników cd

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką
Na rozgrzanym oleju obsmażyć wątróbki z liściem laurowym i zielem angielskim.

Na patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę, liście laurowe, ziele angielskie i obsmażyć z obu stron.

przygotowanie składników cd

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką

Do podsmażonej wątróbki dodać cebulę i smażyć razem aż cebula się zrumieni.

przygotowanie składników cd

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką

Wątróbkę z cebulką wyłożyć na miskę i ostudzić. Usunąć liście laurowe i ziele angielskie.

przygotowanie składników cd

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką

Na tłuszczu ze smażenia wątróbek obsmażyć paprykę, wyjąć na miseczkę i ostudzić.

przygotowanie pasztetu

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką

Wątróbki z cebulką włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć na miskę, dodać miękkie masło, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną papryką

Masę na pasztet dokładnie wymieszać. Dodać paprykę i jeszcze razem wymieszać. Pasztet przełożyć do miseczki lub słoika, włożyć do lodówki na całą noc, żeby się schłodził. Smacznego!