Sposób przygotowania:
Pasztet wątróbkowy Eli z czerwoną paprykąprzygotowanie składników
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Paprykę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić w kosteczkę.
przygotowanie składników cd
Wątróbkę drobiową opłukać, odsączyć, usunąć błony i tłuszcz.
przygotowanie składników cd
Na patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę, liście laurowe, ziele angielskie i obsmażyć z obu stron.
przygotowanie składników cd
Do podsmażonej wątróbki dodać cebulę i smażyć razem aż cebula się zrumieni.
przygotowanie składników cd
Wątróbkę z cebulką wyłożyć na miskę i ostudzić. Usunąć liście laurowe i ziele angielskie.
przygotowanie składników cd
Na tłuszczu ze smażenia wątróbek obsmażyć paprykę, wyjąć na miseczkę i ostudzić.
przygotowanie pasztetu
Wątróbki z cebulką włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć na miskę, dodać miękkie masło, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
przygotowanie pasztetu cd
Masę na pasztet dokładnie wymieszać. Dodać paprykę i jeszcze razem wymieszać. Pasztet przełożyć do miseczki lub słoika, włożyć do lodówki na całą noc, żeby się schłodził. Smacznego!
BozenaMatuszczyk
eli_555
Dziękuję. Szybki w przygotowaniu i pyszny.
gusia1000