domix

domix

Starszy Kucharz
[Przepisów: 5]

Dorsz pod pierzynką i purée z groszku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

dorsz pod pierzynką i purée z groszku

Dorsz pod pierzynką i purée z groszku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dorsz pod pierzynką i purée z groszku

 

  • Składniki:

 

  • RYBA
  • filety z dorsza ok 600g w sumie
  • chleb wiejski z chrupiącą skórką
  • 2 ząbki czosnku
  • słoiczek anchois
  • 100g suszonych pomidorów
  • garść świeżej bazylii
  • 2 małe papryczki chilli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka gałązek tymianku i rozmarynu

 

  • PURÉE
  • 400g groszku mrożonego
  • mięta świeża, kilka listków

 

  • SOS
  • 150g koriszonów mini
  • 1 łyżka kaparów
  • pietruszka posiekana
  • anchois pół słoiczka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Dorsz pod pierzynką i purée z groszku
Przygotowanie:

Myjemy dokładnie filety z dorsza, solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika na ok 15 min w temp 180 st.W tym czasie miksujemy wszystkie pozostałe składniki na rybę. Ugotowany groszek w garnku miksujemy blenderem na purée razem z miętą, solimy i pieprzymy.Gdy ryba trochę się podpiecze, nakładamy zmiksowaną wcześniej papke i układamy płasko na filetach dorsza. Pozostawiamy w piekarniku jeszcze 10 min w 200 st. Aby przyrządzić sos należy po prostu zmiksować wszystkie składniki i wstawić do lodówki przed podaiem na ok 10 min. Dorsza podajemy na talerzu, w towarzystwie purée, roszponki skropionej oliwą i cytryną oraz odrobiny sosu tatarskiego. Świetnie komponuje się ze schłodzonym białym winem (np typu Vin d'Alsace szczepów Pinot Gris)*.
Dorsz pod pierzynką i purée z groszku
Etap 1