Sposób przygotowania:
Dorsz pod pierzynką i purée z groszku
Przygotowanie:
Myjemy dokładnie filety z dorsza, solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika na ok 15 min w temp 180 st.W tym czasie miksujemy wszystkie pozostałe składniki na rybę. Ugotowany groszek w garnku miksujemy blenderem na purée razem z miętą, solimy i pieprzymy.Gdy ryba trochę się podpiecze, nakładamy zmiksowaną wcześniej papke i układamy płasko na filetach dorsza. Pozostawiamy w piekarniku jeszcze 10 min w 200 st. Aby przyrządzić sos należy po prostu zmiksować wszystkie składniki i wstawić do lodówki przed podaiem na ok 10 min. Dorsza podajemy na talerzu, w towarzystwie purée, roszponki skropionej oliwą i cytryną oraz odrobiny sosu tatarskiego. Świetnie komponuje się ze schłodzonym białym winem (np typu Vin d'Alsace szczepów Pinot Gris)*.
Myjemy dokładnie filety z dorsza, solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika na ok 15 min w temp 180 st.W tym czasie miksujemy wszystkie pozostałe składniki na rybę. Ugotowany groszek w garnku miksujemy blenderem na purée razem z miętą, solimy i pieprzymy.Gdy ryba trochę się podpiecze, nakładamy zmiksowaną wcześniej papke i układamy płasko na filetach dorsza. Pozostawiamy w piekarniku jeszcze 10 min w 200 st. Aby przyrządzić sos należy po prostu zmiksować wszystkie składniki i wstawić do lodówki przed podaiem na ok 10 min. Dorsza podajemy na talerzu, w towarzystwie purée, roszponki skropionej oliwą i cytryną oraz odrobiny sosu tatarskiego. Świetnie komponuje się ze schłodzonym białym winem (np typu Vin d'Alsace szczepów Pinot Gris)*.
edytaha