Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Prosty dorsz na pieczarkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dorsz doprawiony tylko solą i pieprzem, obsmażony i podany z smażonymi pieczarkami to klasyka. Do tego domowe frytki.

Prosty dorsz na pieczarkach

Składniki:

Prosty dorsz na pieczarkach

 

 

Sposób przygotowania:

Prosty dorsz na pieczarkach
Rybę i pieczarki przygotowujemy jednocześnie. Osuszone filety lekko posypać pieprzem ( solić po usmażeniu). Oprószyć mąką.

Z dużych pieczarek wykręcić ogonki. Razem z pozostałymi pieczarkami pokroić w plasterki.

Duże pieczarki obsmażać na rumiano na małej ilości oleju. Dołożyć resztę pieczarek.

Gdy pieczarki będą rumiane dołożyć masło.

Dorsza usmażyć na rumiano. Posolić.

Podawać z domowymi frytkami które przygotowujemy odpowiednio wcześniej i trzymamy w piekarniku.

Tyle, że jeśli chodzi o surówkę zrobiłam nietypowo- zamiast kiszonej kapusty- marchewka.

Tagi:

ryba ryby dorsz