aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Dorsz smażony w cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dorsz smażony w gęstym cieście. Niezwykle soczysta i smaczna rybka. Polecam jako dodatek do ziemniaków lub frytek.

Dorsz smażony w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz smażony w cieście

 

Sposób przygotowania:

Dorsz smażony w cieście
Płaty dorsza rozmrażamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie z mąki, mleka, jajka i szczypty soli przygotowujemy gęste ciasto jak na racuchy.W cieście maczamy kawałki dorsza i smażymy na gorącym tłuszczu na patelni. Gdy jedna strona zrumieni się, wówczas obracamy rybę na drugą stronę i również smażymy ok. 5-7 minut. Usmażonego dorsza odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu.
Dorsz smażony w cieście
Płaty dorsza rozmrażamy i posypujemy solą i pieprzem.
Dorsz smażony w cieście
Z mąki, mleka, jajka i odrobiny soli robimy gęste ciasto.
Dorsz smażony w cieście
W przygotowanym cieście obtaczamy kawałki ryby.
Dorsz smażony w cieście
Smażymy po ok. 5-7 minut z każdej strony.

Tagi:

jajko jajka dorsz