Sposób przygotowania:
Dorsz w galarecie z Miso
Rybę pokroić w paski szerokości ok. 1 cm . Posolić , popieprzyć , posypać mąką. Oprószyć - strzepnąć nadmiar mąki. Na patelni rozgrzać olej . Usmażyć kawałki ryby na rumiano. Zdjąć z patelni. Zagotować marynatę z 1,5 szklanki wody, opakowania Instat Miso Soup ( lub bulionu warzywnego , czy wody z przyprawą typu Jarzynka czy Vegeta ) z liściem laurowym, zielem angielskim, cukrem i pokrojoną w plasterki marchewką. Gotować na małym gazie 10 minut. Dorzucić pokrojoną cebulę. Dolać ocet. Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę . Rozpuścić ją w marynacie. Paski ryby ułożyć w słoiku. Zalać gorącą marynatą i przyprawami i marchewką. Zakręcić dokładnie słoik ( najlepiej ok. 400 - 500 ml pojemności bo na tyle są te proporcje). Odstawić do ostygnięcia -potem pasteryzować 10 minut jeśli maja być jedzone po kilku dniach , a dwa razy dzień po dniu jeśli mają stać dłużej. Dobry jest po 3 dniach. Trzymać w lodówce .
*Miso można kupić na stoiskach z orientalną żywnością w Marketach lub w sklepach internetowych
* Niestety ryba w galarecie robiona w słoikach nie jest po wyjęciu specjalnie dekoracyjna - ale za to wyjątkowo smaczna. Coś za coś. Ja robię bo jak zostaje mi kawałek ryby , a nie mam ochoty na jadanie jej na okrągło to mogę ją zawekować i mam w zapasie jak mnie najdzie ochota,
*Miso można kupić na stoiskach z orientalną żywnością w Marketach lub w sklepach internetowych