Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Dorsz w sosie pomidorowym z nutą curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna polędwica z dorsza zapiekana w sosie pomidorowym z mlekiem kokosowym i przyprawą curry to proste, a jednocześnie smaczne i zdrowe danie.

Dorsz w sosie pomidorowym z nutą curry Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dorsz w sosie pomidorowym z nutą curry

 

  • 4 polędwice z dorsza
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • słodka papryka mielona
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie pomidorowym z nutą curry

ETAP 1:

Dorsz w sosie pomidorowym z nurą curry
Przygotowujemy sos z passaty pomidorowej i mleka kokosowego

Przygotowujemy sos: passatę pomidorową i mleko kokosowe wlewamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz, curry, ostrą i słodką paprykę mieloną. Podgrzewamy kilka minut, aż sos się zredukuje i zagęści.

ETAP 2:

Dorsz w sosie pomidorowym z nurą curry
Polędwice z dorsza solimy i układamy w naczyniu do pieczenia

Polędwice z dorsza solimy z każdej strony i układamy w naczyniu do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju.

ETAP 3:

Dorsz w sosie pomidorowym z nurą curry
Rybę zalewamy sosem i pieczemy przez ok. 25 minut

Ryby zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 25 minut.

Na koniec potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Tagi:

danie ryba dorsz