Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Dorsz w ziołach na marchewkowej kopule

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatny filet z dorsza w aromatycznych ziołach

Dorsz w ziołach na marchewkowej kopule

Składniki:

Dorsz w ziołach na marchewkowej kopule

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • marchew - 3 duże
  • sól - szczypta
  • cukier - łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek extra virgin - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Dorsz w ziołach na marchewkowej kopule
Piekarnik nagrzewamy do ok. 180C. Rybę oczyszczamy. Doprawiamy odrobiną soli. Pędzelkiem zamoczonym w sosie sojowym smarujemy z 2 stron.Nacieramy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na ok. 10 minut.W tym czasie robimy surówkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Przyprawić solą , sokiem z cytryny , cukrem i oliwą. Dokładnie mieszamy.Rybę pakujemy w folię do pieczenia i wkładamy na ok. 10 -13 min. do piekarnika. Podajemy z surówką i np. frytkami lub talarkami ziemniaczanymi.Smacznego!