Sposób przygotowania:
Doughnuts amerykańskie
Z drożdży ,łyżeczki cukru,łyżki mąki i połowy ciepłego mleka zrobić rozczyn,zostawić do podrośnięcia. Mąkę pszenną wsypać do dużej miski,wsypać sól i cukier wbić jajka wlać pozostałe mleko i ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn i skórkę cytrynową wszystko razem wyrabiać ręką pod koniec wlać rozpuszczoną margarynę lub masło,dolać rum i ponownie zagnieść do połączenia aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę wałkujemy na grubość 1,5 cm i szklanką o śr 7-8 cm wykrawamy kółka w środku robiąc kieliszkiem dziurki.Wycięte zostawiamy na 30 minut w celu ponownego wyrośnięcia. We frytkownicy lub szerokim garnku rozgrzewamy olej do 170-175*c i smażymy donaty z obu stron na rumiano,należy uważać żeby trzymać stałą temp oleju,aby nie był bardzo mocno rozgrzany ponieważ donaty szybko złapią brązowego koloru a w środku pozostaną surowe. Po usmażeniu osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Lukier: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypujemy puder miksujemy.rozdzielamy na 2-3 części dodajemy po kilka kropel ulubionego barwnika spożywczego mieszamy i maczamy ciepłe jeszcze donaty w lukrze ,obsypujemy posypką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Małe kuleczki po wycięciu dziurek również smażymy i obtaczamy w lukrze-mamy wtedy mini pączusie..:)
2milutka
zbysiowa
Poprawione :)
2milutka
Dziękuję..:)
zbysiowa
Proszę bardzo :)