2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Doughnuts amerykańskie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Donaty na słodki karnawał czy tłusty czwartek,pulchne i kolorowe,dużo lepsze niż ze sklepu,a kolorowy lukier zachwyci zwłaszcza tych najmłodszych.

Doughnuts amerykańskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Doughnuts amerykańskie

 

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki miałkiego cukru
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1/3 szklanki roztopionej margaryny lub masła
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka zmielonej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • Lukier:
  • 2 białka jaj
  • 2 czubate szklanki cukru pudru
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • krokant lub kolorowa posypka do ciast

 

  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Doughnuts amerykańskie
Z drożdży ,łyżeczki cukru,łyżki mąki i połowy ciepłego mleka zrobić rozczyn,zostawić do podrośnięcia. Mąkę pszenną wsypać do dużej miski,wsypać sól i cukier wbić jajka wlać pozostałe mleko i ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn i skórkę cytrynową wszystko razem wyrabiać ręką pod koniec wlać rozpuszczoną margarynę lub masło,dolać rum i ponownie zagnieść do połączenia aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę wałkujemy na grubość 1,5 cm i szklanką o śr 7-8 cm wykrawamy kółka w środku robiąc kieliszkiem dziurki.Wycięte zostawiamy na 30 minut w celu ponownego wyrośnięcia. We frytkownicy lub szerokim garnku rozgrzewamy olej do 170-175*c i smażymy donaty z obu stron na rumiano,należy uważać żeby trzymać stałą temp oleju,aby nie był bardzo mocno rozgrzany ponieważ donaty szybko złapią brązowego koloru a w środku pozostaną surowe. Po usmażeniu osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Lukier: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypujemy puder miksujemy.rozdzielamy na 2-3 części dodajemy po kilka kropel ulubionego barwnika spożywczego mieszamy i maczamy ciepłe jeszcze donaty w lukrze ,obsypujemy posypką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Małe kuleczki po wycięciu dziurek również smażymy i obtaczamy w lukrze-mamy wtedy mini pączusie..:)
Doughnuts amerykańskie
mąkę pszenną mieszamy z cukrem solą skórką cytrynową i jajkami
Doughnuts amerykańskie
z ciepłego mleka drożdży i mąki robimy zaczyn
Doughnuts amerykańskie
po wyrosnięciu ciasto wałkujemy wycinamy krążki
Doughnuts amerykańskie
następnie smażymy doghnuts na złocisty kolor,lukrujemy