edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drobiowa kieszonka z fetą i pesto

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Soczysta pierś z kurczaka nadziana fetą i bazyliowym pesto

Drobiowa kieszonka z fetą i pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowa kieszonka z fetą i pesto

 

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka (bez polędwiczki)
  • 3,5 łyżeczki bazyliowego pesto
  • kawałek sera typu feta
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Drobiowa kieszonka z fetą i pesto
Piersi opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, w każdej z nich, ostrym nożem, nacięłam kieszonkę. Każdą kieszonkę wysmarowałam w środku połową łyżeczki pesto i wypełniłam kawałkiem sera typu feta. Kieszonki spięłam metalowymi szpilkami (mogą być wykałaczki). Z wierzchu oprószyłam mięso z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej, obsmażyłam piersi z obu stron na rumiano. Następnie podlałam niewielką ilością wody, dołożyłam resztę pesto, patelnię przykryłam i na wolnym ogniu dusiłam piersi do całkowitej miękkości. Kieszonki podałam z ziemniakami z wody i sałatą, polane wytworzonym w trakcie duszenia sosem.
Drobiowa kieszonka z fetą i pesto
Kieszonki posmarowałam w środku pesto i wypełniłam fetą.
Drobiowa kieszonka z fetą i pesto
Miejsca rozcięcia spięłam szpilkami z wierzchu oprószyłam solą i pieprzem.
Drobiowa kieszonka z fetą i pesto
Mięso obsmażyłam z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Drobiowa kieszonka z fetą i pesto
Podlałam wodą dodałam resztę pesto i dusiłam do miękkości.