Sposób przygotowania:
Drobiowe roladki
Z dwóch piersi wyjdą nam 4 małe roladki lub 2 duże. Pieczarki kroimy i podduszamy na maśle lub margarynie. Cebule kroimy w piórka lub kostkę, dodajemy do pieczarek kiedy te puszczą sok. Lekko solimy i pieprzymy do smaku, dusimy do miękkości. Piersi z kurczaka dokładnie rozbijamy (rozbijam przez woreczek foliowy). Oprószamy przyprawą do kurczaka lub ulubionymi przyprawami. Na rozbite piersi kładziemy plasterek wędliny, sera a następnie pieczarki z cebulą. Piersi z kurczaka dokładnie zawijamy jak naleśnik lub składamy w kopertę. Możemy użyć wykałaczek bądź białej nici żeby roladki nie rozpadły się w czasie pieczenia. Jajko rozmącamy z odrobiną soli. Każdą roladkę panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Kładziemy na rozgrzaną oliwę i smażymy dokładnie z każdej strony na złoty kolor. W czasie pieczenia można delikatnie nakłuć widelcem roladki żeby sprawdzić czy upiekły się w środku i delikatnie puściły sok. Roladki drobiowe podajemy z ziemniakami lub z ryżem. Smacznego.
cherry