BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1343]

Drobiowa wątróbka z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna wątróbka z drobiu, w towarzystwie smacznych jabłek, podlana wytrawnym winem smakuje pysznie.

Drobiowa wątróbka z jabłkami

Składniki:

Drobiowa wątróbka z jabłkami

 

  • wątróbka z drobiu około 400 g,
  • mleko do namaczania wątróbki,
  • jabłka 2 - 3 szt,
  • cebula 2 szt,
  • wino białe wytrawne około 100 ml,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek do smaku około 1 łyżeczki,
  • olej,

Sposób przygotowania:

Drobiowa wątróbka z jabłkami
Wątróbkę drobiową oczyścić z błonek , opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i zalać mlekiem na około 1,5 godziny.

Następnie oprószyć mąką i usmażyć z obu stron.

Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cząstki.

Cebule obrać, opłukać a następnie pokroić w piórka.

Cebule wraz z jabłkami podsmażyć na oleju i połączyć z podsmażoną wątróbką.

Dodać wino oraz przyprawy.

Całość dusić na małym ogniu około 8 - 10 minut. 

Doprawić solą do smaku.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami.