Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1410]

Kołduny w rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przyznam się szczerze, że po raz pierwszy jadłam kołduny w rosole, po prostu niebo w gębie. Ciasto jest bardzo cienkie, a farsz przepyszny. Od dziś ten przepis zagości u mnie na stałe, a przepis otrzymałam od znajomej.

Kołduny w rosole

Składniki:

Kołduny w rosole

Farsz;

  • 10 dag mielonego mięsa baraniego
  • 25 dag mielonego mięsa wołowego
  • 10 dag łoju z nerki cielęcej
  • 1/2 szkl bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 2 garście suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule

Ciasto;

Dodatkowo;

  • bulion-koncentrat drobiowy do kołdunów

Sposób przygotowania:

Kołduny w rosole
Farsz;

Mięsa mielone przełożyć do miski, dodać łój z nerki cielęcej.

Następnie obrać ząbki czosnku i cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.

Wymieszać farsz z przyprawami i bulionem.

Schłodzić dobrze w lodówce.

Ciasto;

Z mąki, wody i szczypty soli, zagnieść ciasto, trochę wyrobić.

Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne, odstawić, przykryte ściereczką na kilka minut.

Rozwałkować ciasto bardzo cienko, kieliszkiem wykrawać koła, nakładać porcję farszu, zlepiać.

Gotować kołduny w rosole, od wypłynięcia na wierzch przez ok.3 minut.

Podawać z bulionem.

Tagi:

dania kołduny