Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, pulchne racuchy z jabłkami są świetnym pomysłem na obiad dla dzieci. Polecam dla niejadków :)

Racuchy drożdżowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone świeże drożdże, jedną łyżkę cukru i mąki.

Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Dodajemy przesianą mąkę, pozostały cukier, sól, jajka oraz rozpuszczone masło.

Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy aby jeszcze trochę podrosło.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy racuchy na złoty kolor. Odsączamy na ręcznikach papierowych, oprószamy cukrem pudrem. 
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Dodajemy przesianą mąkę, pozostały cukier, sól, jajka oraz rozpuszczone masło.
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do ciasta.
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Smażymy racuchy na złoty kolor. Odsączamy na ręcznikach papierowych, oprószamy cukrem pudrem. Racuchy z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste.