Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone świeże drożdże, jedną łyżkę cukru i mąki.
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Dodajemy przesianą mąkę, pozostały cukier, sól, jajka oraz rozpuszczone masło.
Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy aby jeszcze trochę podrosło.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy racuchy na złoty kolor. Odsączamy na ręcznikach papierowych, oprószamy cukrem pudrem.
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Dodajemy przesianą mąkę, pozostały cukier, sól, jajka oraz rozpuszczone masło.
Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy aby jeszcze trochę podrosło.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy racuchy na złoty kolor. Odsączamy na ręcznikach papierowych, oprószamy cukrem pudrem.