Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Drobiowe roladki z ostro-słodkim farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

" Drobiowe roladki z ostro - słodkim farszem w kremowym sosie winno - borówkowym "

Drobiowe roladki z ostro-słodkim farszem

Składniki:

Drobiowe roladki z ostro-słodkim farszem

 

  • ( na 4 porcje )

 

  • filet z indyka - ok. 600 g
  • borówki w słoiku - 200 g
  • cebula czerwona - 3 szt.
  • białe wino - 0,5 szklanki
  • olej - 100 ml
  • bulion - 120 ml
  • śmietana słodka 18% - 125 ml
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • papryka - 1 szczypta

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki z ostro-słodkim farszem
Filet czyścimy. Rozcinamy na 4 płaty. Rozbijamy ( przez folię ) na niezbyt grube kotlety. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy. Podsmażamy na oleju. Po kilku minutach dodajemy ok. 150 g borówek ze słoika . Smażymy razem ok.5 minut na delikatnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia. Przygotowanym farszem smarujemy rozbite mięso. Delikatnie zwijamy w roladki. Związujemy nicią. Obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici. Oprószamy papryką. Wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut. Wyciągamy mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu. Dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut. Wkładamy roladki. Podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Tagi:

indyk