WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1963]

Drobiowe szaszłyczki z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Drobiowe szaszłyczki z piersi kurczaka, przyprawione standardowo przyprawą do gyrosa i grillowane na grillu tradycyjnym.

Drobiowe szaszłyczki z grilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowe szaszłyczki z grilla

 

  • 2 nieduże piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • Szczypta papryki słodkiej w proszku
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki soli ziołowej
  • Kilka kropel soku z limonki
  • Ok. 0,5 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Drobiowe szaszłyczki z grilla

ETAP 1:

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso pokroić w paski niezbyt grube. Mięso przełożyć do miski. Skropić sokiem z limonki. Wsypać przyprawę do gyrosa, pieprz ziołowy, paprykę i sól ziołowa. Wlać olej i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do zamarynowania.

Następnie nabijać na patyczki do szaszłyków i układać na tacce aluminiowej. Tackę umieścić na rozgrzanym ruszcie. Grillować aż mięso będzie miękkie i rumiane.

W trakcie grillowania obracać żeby się równo smażyło. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Drobiowe szaszłyczki z grilla
Szaszłyki drobiowe po przygotowaniu ułożone na tacce aluminiowej
Drobiowe szaszłyczki z grilla
Mięso drobiowe wymieszane z olejem i przyprawami
Drobiowe szaszłyczki z grilla
Olej i przyprawy dodane do pokrojonego mięsa
Drobiowe szaszłyczki z grilla
Piersi z kurczaka pokrojone w cienkie paski.