Sposób przygotowania:
Drobiowe szaszłyki
1. Blachę wyłożyć pergaminem, na połowę wsypać frytki, piec 10 min, w temp. 200C. 2. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Jajko wbić do głębokiego talerza, energicznie rozmieszać widelcem, przyprawić solą i pieprzem. Mąkę i tartą bułkę przesypać do osobnych naczyń. 3. Kawałki mięsa panierować kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Kurczaka umieścić na szpadkach szaszłykowych, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Następnie ułożyć mięso na blasze obok frytek i piec 10 min. w temp. 200C. Majonez połączyć z sokiem i skórką cytrynową, przyprawić solą i pieprzem. Ocet wymieszać z solą, pieprzem i resztą oleju. Powstałym winegretem polać mieszankę sałat. Gotowe szaszłyki podawać z frytkami, sałatą i dipem. Udekorować cytryną.