Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlet schabowy panierce z chipsów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do jajek nie dodawać soli ponieważ chipsy są słone.

Kotlet schabowy panierce z chipsów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlet schabowy panierce z chipsów

 

  • 4 kotlety wieprzowe
  • 60 g chipsów ziemniaczanych
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy panierce z chipsów
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, zbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć do lodówki na 15 minut. Następnie obtaczać w mące, roztrzepanych jajkach i obtaczać w rozkruszonych chipsach ziemniaczanych. Na patelni rozgrzać olej, kłaść przygotowane kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Kotlet schabowy panierce z chipsów
Chipsy z ziemniaków mogą być solone lub z papryką.
Kotlet schabowy panierce z chipsów
Przygotowane kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.