gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Drobiowo - cukiniowe kotleciki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowane drobiowo - cukiniowe kotleciki podaję na obiad z ziemniakami i surówką. Polecam - są pyszne.

Drobiowo - cukiniowe kotleciki

Składniki:

Drobiowo - cukiniowe kotleciki

 

  • 400 gram fileta z udźca kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • mały pęczek szczypiorku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Drobiowo - cukiniowe kotleciki

ETAP 1:

Drobiowo - cukiniowe kotleciki
Pokrojony filet z kurczak przekładamy do miski.

Filet z udźca kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski.

ETAP 2:

Drobiowo - cukiniowe kotleciki
Pokrojoną w kostkę cukinię dodajemy do fileta.

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w małą, drobną kostkę.

ETAP 3:

Drobiowo - cukiniowe kotleciki
Do cukinii i fileta dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i szczypiorek.

Następnie wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną, przyprawy oraz drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy.

ETAP 4:

Drobiowo - cukiniowe kotleciki
Kolteciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Masę nabieramy łyżką i wykładamy na rozgrzany tłuszcz formując kotleciki. Smażymy z każdej strony, aż się zrumienią.