Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy
Marchewki, pietruszki i selera z włoszczyzny obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. W garnku umieszczamy udka i piersi z kurczaka, zalewamy je wodą (tak, aby pokryła mięso), wkładamy włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i ziele angielskie, dodajemy sól, gotujemy godzinę. Dokładamy wątróbki i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z bulionu. Z udek zdejmujemy mięso.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy.
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę.
Mięso, cebulę i bułkę 3-krotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, żółtka i na koniec pianę z białek. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy przez ok. godzinę w 180 st. C.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy.
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę.
Mięso, cebulę i bułkę 3-krotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, żółtka i na koniec pianę z białek. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy przez ok. godzinę w 180 st. C.